Podcast voorbereiding

Hoe bereid je een podcast voor? Waar moet je beginnen? Er zijn een aantal elementen die van belang zijn en in dit artikel lichten we ze voor je uit. 

Podcast is een hele makkelijke en relatief eenvoudige manier om je boodschap de wereld in te brengen. Het vergt echter wel wat kennis om een podcast te produceren. Stel, je wilt een podcast starten. Waar begin je?

De verschillende categorieën

Het makkelijkste is om te beginnen bij het onderwerp. Er zijn een aantal verschillende categorieën waarin je kunt denken als je begint.

  • Thema: Onder welk thema valt de podcast?
  • Onderwerp: waar gaat de podcast over?
  • Het doel: Wat is het doel van de podcast?
  • Eenmalig of een serie: Is het een eenmalige podcast, of een serie-reeks met een format?
  • Solo of met host/gasten: Is het een solo podcast of met host/gasten?
  • Het format: Wat is het format? Dit is het terugkerende format waarin luisteraars je herkennen
  • De doelgroep: Wat is de doelgroep die naar de podcast gaat luisteren?

Het thema

Het thema vormt de rode draad voor elke aflevering. Denk aan een specifieke niche, vraagstuk of interessegebied, zoals ondernemerschap, seksualiteit, storytelling of creativiteit.

Het onderwerp

Stel je wilt over storytelling een podcast maken, welke onderwerpen binnen dit thema zou je willen podcasten?

Het doel

Het doel van de podcast is extreem belangrijk. Je kunt een podcast maken:

  • Voor je eigen entertainment en/of expressie
  • Community building
  • Voor marketing doeleinden en branding
  • Een specifiek onderwerp uitlichten
  • Een onderwerp normaliseren of educatie bieden

Eenmalig of een serie

Wordt dit een losstaande aflevering (bijvoorbeeld als contentcampagne of eventverslag)? Of een doorlopende serie met meerdere afleveringen in een vast format? Bij een serie kun je werken met seizoenen, rubrieken of terugkerende elementen voor herkenbaarheid.

Als het doel bijvoorbeeld is; community building, zal een eenmalige podcast niet voldoen. Hier is vaker een serie reeks voor nodig. Is het doel om een specifiek product uit te lichten of een niche en daarmee wil je gaan adverteren, dan is een eenmalige podcast prima te doen. Of denk aan interne communicatie over een specifiek event, of de promotie daarvan.

Solo of met host/gasten

Sommige podcasts kun je prima in je eentje doen. Denk aan de vele podcasters tegenwoordig op YouTube die een one-man-show zijn. Ze praten vaak wel in de camera en maken daarbij een permante terugkerende show van. Dit werkt heel goed voor branding, of in sommige gevallen zelfs om een fulltime inkomen mee te genereren.

Een host zijn betekent vaak dat je gasten op je podcast hebt. Lex Friedman, Joe Rogan zijn enkele voorbeelden van dergelijke formats. Zij nemen nooit een podcast solo op, maar altijd i.c.m. meerdere gasten. 

Het format

Het format is misschien wel het belangrijkste wat er is voor een succesvolle podcast.

Enkele voorbeelden: 

  • Filosoofje: Een kinder-podcast waarin filosofen met kinderen filosoferen
  • Goede gesprekken: Een podcast waarin Lex Bohlmeijer in gesprek gaat met inspirerende mensen met bijzondere verhalen
  • How to save a planet: Een podcast serie reeks waarin twee hosts met elkaar en met gasten in gesprek gaan. De insteek is vooral positief, motiverend en het zet aan tot actie aan het einde van elke podcast. Dit is niet zomaar een podcast, deze podcast heeft veel sound-design en is voor deel gescript waardoor het heel compact aanvoelt. Maar ze gaan ook in gesprek met experts en mensen die zich inzetten voor het klimaat.


Categorieën van formats:

  • Verhaal-vertellend non-fictie, met sound design
  • Verhaal-vertellende fictie
  • Documentaire
  • Solo-podcast
  • Interview
  • Educatief
  • Hybrid – combinatie van een aantal categorieën


De doelgroep

De doelgroep is ook iets om over na te denken. Wie wil je aantrekken met je podcast? 

Nu ben ik ook tegelijkertijd van mening dat je dit niet altijd onder controle hebt. De doelgroep kiest jou ook. Dit is vooral afhankelijk van je doel. Vaak kun je je doelgroep beter selecteren als je het doel goed voor ogen hebt. En ook of de mensen na het luisteren actie moeten nemen.

Als je een podcast maakt over het klimaat en hoe je meer klimaat-vriendelijk kunt leven, kun je proberen mensen te targeten die niet in klimaatverandering geloven. Deze zullen onwaarschijnlijk naar je podcast luisteren. 

Vraag jezelf ook af in hoeverre dit nodig is om uit te zoeken. Wat ik al zei, ben ik van mening dat je doelgroep jou ook kiest.

Apparatuur

Welke apparatuur moet je gebruiken? Dit ligt ook weer erg aan het format. Hecht het format waarde aan de kwaliteit? Want niet ieder format heeft dit nodig. Sommige podcasts zijn zelfs met je mobiel opgenomen. 

Wil je echter professionaliteit uitstralen? Dan wordt kwaliteit wel belangrijk.

Een populaire microfoon is de Shure SM7B. Veel podcasts producenten en hosts gebruiken deze microfoon. Deze zit rond de €400,- euro. Hij heeft ook een klein broertje, die iets goedkoper is.

Ook is het afhankelijk van of je de podcast op locatie wilt doen of niet. Wil je er veel mee kunnen reizen? Of wil je een vaste setting hebben thuis, die je eenmalig aansluit en that’s it?

Heb je een microfoon met een XLR aansluiting? Dan heb je een interface nodig om deze aan te sluiten op je computer. Een audio interface met een XLR aansluiting is waar je op moet zoeken. We geven hier geen advies over welke interface je moet gebruiken. Dit advies is al genoeg te vinden.

Een podcast arm waar de microfoon op moet, is ook iets wat je nodig hebt. Dit kan ook een klein tripodje zijn waar je de microfoon op kunt zetten. 

Benodigdheden:

  • Microfoon (met of zonder XLR)
  • Audio interface (van 1-6 aansluitingen)
  • Een mixer (voor live opnames, zoals de Roadcaster Pro)
  • Een laptop voor het opnemen
  • Of een opname apparaat zoals een Zoom H6 die XLR aansluitingen heeft inclusief een SD kaart waar de podcast op opgenomen wordt


Dit is uiteindelijk allemaal afhankelijk van het doel van de podcast. Als je een live-show wilt opnemen heb je een mixer nodig. Voor een podcast format waar jij bij de gasten komt moet je een draagbare set nodig hebben die betrouwbaar is, rekening kan houden met allerlei verschillende galmende ruimtes én die makkelijk is om aan te sluiten.

Durf te kiezen

Het is niet gemakkelijk om te kiezen, maar dit soort creatieve dingen vergt het creëren van een feedbackloop waardoor je steeds beter weet wat je nodig hebt.

Dus simpelweg gewoon beginnen is vaak het beste. Soms komt het format later, terwijl je de rest al duidelijk hebt. Soms heb je het format, maar kom je maar niet op de juiste thema of onderwerp.

Hoe dan ook, het beste is om low-key te starten en vanuit daar te werken naar het uiteindelijke eindresultaat. Al gaande leer je.

Heb je hulp nodig voor je podcast productie op het technische aspect? Wij kunnen dit uiteraard volledig voor je regelen. We kunnen ook helpen bij het format en hierover brainstormen.

Lees hier meer over onze podcast productie dienst.